Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο e Νηπιαγωγείο στο οποίο θα διαβάσετε θέματα που αφορούν την προσχολική αγωγή ...
Η νηπιαγωγός Νατάσα
RSS

9.01.2009

"ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"


Η προσέλευση των παιδιών την πρώτη μέρα στο σχολείο, κυρίως προσχολικές και πρωτοσχολικές τάξεις, είναι ένα θέμα που ταλανίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Με λίγη θετική διάθεση, υπομονή και χωρίς να μας πιάνει πανικός όλα θα πάνε κατ’ ευχή.

Ας πιάσουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τι είναι αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Κι άλλα τέτοια ερωτήματα που δεν έχουν αρχή και τέλος.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η σχολική χρονιά για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας ξεκινά με κλάματα, επώδυνους αποχαιρετισμούς και ψυχική εξάντληση για παιδιά και γονείς. Όλη αυτή η κατάσταση ‘’πανικού’’ θέλει λεπτούς χειρισμούς από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σωστή αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει το παιδί την περίοδο αυτή. Βασικό κριτήριο είναι η συνεργασία και αλληλοκατανόηση μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών.

Αρχικά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι αντιδράσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια του αποχωρισμού είναι απόλυτα φυσιολογικές. Αν κατανοήσουμε αυτό κι αποβάλουμε το άγχος που μας διακατέχει είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Κατ’ αρχή το κάθε παιδί επηρεάζεται κατά κόρον από τη στάση του γονέα. Όταν λοιπόν ο γονιός χαλαρώσει, αποβάλει το άγχος και εμπιστευτεί τον παιδαγωγό το παιδί είναι σε θέση να το νοιώσει κι έτσι να ξεπεράσει με μεγαλύτερη ευκολία τον αποχωρισμό από τους γονείς.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες. Παρακάτω παραθέτω μερικές στρατηγικές και στάσεις που θα βοηθήσουν γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς.

® Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα(ποτέ κρυφά). Έτσι θα κατανοήσει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να αντιμετωπίσει την κατάσταση(και το ίδιο θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί). Με αντίθετη στάση το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει. Επίσης πρέπει να κατανοήσει με τη στάση σας αυτή πως ότι κι αν κάνει θα πάει στο σχολείο/σταθμό.

® Δώστε στο παιδί, στην παιδαγωγό ή βάλτε μέσα στην τσάντα ένα αγαπημένο του αντικείμενο από το σπίτι (ζωάκι, κούκλα, ή βιβλίο).

® Σκεφτείτε μια τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού που θα ευχαριστεί το παιδί και θα αφήνει θετικά συναισθήματα και μια ευχάριστη νότα κατά τον αποχωρισμό σας.

® Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του με οποιοδήποτε αποδεκτό τρόπο.

® Να εμμένετε σταθεροί στη στάση σας ώστε να αντιληφθεί ποιά είναι τα όρια.

® Καλέστε στο σπίτι παιδιά που πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό, θα το βοηθήσετε να αποκτήσει φίλους και έτσι θα διευκολυνθεί η προσαρμογή του.

® Μη δείξετε ποτέ αρνητικά συναισθήματα (θυμό, απογοήτευση) για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια.

® Επίσης καλό θα ήταν κατά την περίοδο του αποχωρισμού να πηγαίνουν και οι δυο γονείς εναλλάξ ή αλλά μέλη της οικογένειας το παιδί στο σχολείο.

® Να συζητάτε με τον παιδαγωγό του τα προβλήματα που προκύπτουν και ότι άλλο χρειαστεί στο σχολείο, όταν το παιδί δεν είναι μπροστά.

® Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

® Μην εκπλαγείτε αν εκεί που νομίζατε ότι λύσατε το πρόβλημα, αυτό επανεμφανιστεί μετά από διακοπές ή κάποια ασθένεια που κράτησε το παιδί μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

4 comments:

Natasa είπε...

Θα ηθελα να ακουσω τα σχόλια σας και οτιδηποτε θα μπορουσε να βελτιωσει το blog αυτο το οποίο κανει τωρα το ξεκινημα του...Ευχαριστω!

nekti είπε...

Kali arxi! Ola tha pane kala!
To arthro einai polu endiaferon, kata tin apopsi mou polu swsta domimeno kai polu katanoito!

Unknown είπε...

polu endiaferouses oi sumvoules sou!!kalh sunexeia...k panta na mas enhmerwqneis..

Ανώνυμος είπε...

Σωστά δομημένο με ουσία το άρθρο.έχω μια ερώτηση κ παρακαλώ αν μπορείτε να βοηθήσετε..έχω ένα "μαθητή" στο παιδικό σταθμό,κλαίει κ οδυρεται λίγο πριν την αναχώρηση του γονέα,κ κατα τη διάρκεια απουσίας της μητέρας/πατέρα,δεν ηρεμεί με τίποτα!έχει μια εβδομαδα Προσαρμογής κ διανύουμε τη δεύτερη,αλλα τίποτα!νεύρα κ θυμός..άρνηση!

Δημοσίευση σχολίου