Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο e Νηπιαγωγείο στο οποίο θα διαβάσετε θέματα που αφορούν την προσχολική αγωγή ...
Η νηπιαγωγός Νατάσα
RSS

1.21.2011

Αναγνώστης από την κούνια

Όποιος μια φορά ήπιε, θα πιει ξανά.
Όποιος μια φορά διάβασε, θα διαβάσει ξανά.
Βίκτωρ Ουγκώ
Όπως κάθε συμπεριφορά έτσι και το βιβλίο είναι μια στάση ζωής που το παιδί αποκτά μέσα από τα βιώματά του. Έρχονται πολλοί γονείς στο σχολείο και με ρωτάνε πως θα αγαπήσει το παιδί μου το βιβλίο, πως θα γίνει να διαβάζει περισσότερα βιβλία κι άλλα τέτοια θέματα που ταλανίζουν τους σημερινούς γονείς! Μακάρι να υπήρχε μια νεράιδα και με το μαγικό της ραβδί να έλεγε στα παιδιά: “Σου χαρίζω… την αγάπη για το βιβλίο”  θα ήταν πολύ διασκεδαστικό και συνάμα θα γλυτώναμε πολύ κόπο και χρόνο! Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο? ΑΠΛΑ βάζοντάς το στη ζωή του, με αφετηρία ένα βιβλίο το παιδί θα παίξει, θα ζωγραφίσει, θα ανακαλύψει, θα συζητήσει…
Πόσα βιβλία στο σπίτι μας μένουν σκονισμένα και ανέπαφα στα ράφια ή ακόμα και στις αποθήκες και πολλές φορές δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να τα αγγίξουν μήπως και τα χαλάσουν? ‘Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε, και να βάλουμε βιβλία σε μέρη προσιτά για το παιδί ή ακόμα και να φτιάξουμε μια χαριτωμένη γωνιά ανάγνωσης με αναπαυτικά μαξιλάρια και εντυπωσιακή διακόσμηση. Α! και βιβλία παντού ακόμα και στην τουαλέτα, το αυτοκίνητο, στον κήπο, ή μάλλον προπάντων εκεί  Κάθε σημείο που μπορεί να διευκολύνει τη “συνάντηση” ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο είναι ευπρόσδεκτο.

Κάπου εδώ ας κάνουμε ένα διάλειμμα κι ας αναλογιστούμε κάποια πράγματα για μας τους ίδιους, τους ενήλικες εννοώ. Εσύ διαβάζεις βιβλία? Πότε? Πού? Με ποιόν τρόπο? Θα σου πω ένα μυστικό, είσαι πρότυπο! Σιγά το μυστικό θα μου πεις, όμως πριν απαιτήσετε οτιδήποτε από τα παιδιά σας θα πρέπει εμείς πρώτα να αναρωτηθούμε κατά πόσο εφαρμόζουμε αυτά που ζητάμε από τα παιδιά διότι αν εσύ δεν παίρνεις ένα βιβλίο στα χέρια ούτε για αέρα το καλοκαίρι πως θέλεις το παιδί να το κάνει?

Και συνεχίζω λέγοντας, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ! Κάθε παιδί από 6 μηνών και πάνω έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ένα παραμύθι/βιβλίο. Το “ραντεβού” αυτό γαληνεύει το παιδί αφού εξασφαλίζει την παρουσία του ενήλικα, νιώθει ότι ο ενήλικας του αφιερώνει χρόνο, χαλαρώνει και νοιώθει ασφάλεια προτού κοιμηθεί, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και αναπτύσσει την αντιληπτική του ικανότητα… Βέβαια κι εσείς από τη μεριά σας βρίσκεστε κοντά στο παιδί σας και νιώθετε την αγάπη του, ξεκουράζεστε μετά από μια δύσκολη μέρα, ξεχνάτε για λίγο το άγχος και τα προβλήματά σας.

Κάπου εδώ θα κλείσω, ας αρχίσουμε με αυτά τα βασικά, όμως υπόσχομαι ότι θα επανέρθω στο θέμα δριμύτερη…


Παιδαγωγός

Γκαγκαλνά Αναστασία

3 comments:

Ματίνα Σ. είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΠΗΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ BLOG ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ

Potpouri είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Potpouri είπε...

Πραγματικά πολύ καλή δουλειά συγχαρητήρια !!! καλό φθινόπωρο.

Δημοσίευση σχολίου